De meest gemaakte fouten bij het leggen van een vloer

Bij het verlijmen of leggen van een parket, laminaat of PVC vloer spelen veel factoren mee. Deze worden soms flink onderschat. Als je niet goed op de hoogte bent van de risico’s van jouw vloer, is de kans op schade aan je vloer groot. Daarom in dit artikel de meest gemaakte fouten bij het leggen van een vloer, inclusief tips hoe het wél moet. 

1. Het te snel leggen van een vloer

Een veelgemaakte fout is het te snel leggen van een vloer. Een houten parket vloer kan bij verschil in luchtvochtigheid of temperatuur namelijk uitzetten of krimpen. Hierdoor kan kiervorming ontstaan, het hout gaan opbollen of kunnen er scheuren ontstaan. Om de kans hierop te verkleinen is het aan te raden om de vloer een aantal weken of minimaal 48 uur voor het leggen in huis te halen. Leg de vloer vervolgens in de ruimte waar hij moet komen te liggen en geef de vloerdelen de kans om goed te acclimatiseren. Zo voorkom je extreme werking van de vloer als deze eenmaal geplaatst is. Dit is niet alleen aan te raden bij houten vloeren, ook bij laminaat en PVC vloeren is dit van belang. Deze vloeren vertonen soms zelfs nog meer werking onder de verschillende omstandigheden. 

2. Vergeten rekening te houden met zaagverlies

Als je een vloer gaat leggen, is het onmogelijk om precies uit te komen met het aantal planten dat je geleverd krijgt. Vaak blijft er aan het eind van iedere baan planken een stuk vloerdeel over. Als er een groot stuk overblijft, kan de volgende baan worden begonnen met dit zaagstuk. Stukken kleiner dan 40 centimeter kunnen echter niet meer gebruikt worden, dit wordt ook wel het zaagverlies genoemd. 

Bij standaard legpatronen is het zaagverlies ongeveer 7%. Houd hier rekening mee als je een vloer gaat bestellen. Doe je dit niet, dan kan het zijn dat je uiteindelijk niet genoeg planken hebt om de vloer af te maken. Bij legpatronen in de vorm van bijvoorbeeld visgraat of een ladder moet je rekening houden met een snijverlies van minimaal 12%. 

3. Ruige ondergrond

Bij sommige vloeren is het egaliseren van de ondergrond een vereiste. PVC vloeren zijn gemaakt van dun materiaal en vereisen dan ook een geëgaliseerde ondergrond. De ondergrond wordt bij PVC vloeren compleet uitgevlakt en egaal gemaakt met egaline. Doe je dit niet voordat je een PVC vloer gaat leggen? Dan heb je kans dat oneffenheden in de grond door het flexibele materiaal heen komen. Andere vloeren vereisen soms ook een egale ondergrond. Als je ervoor kiest om een vloer te verlijmen dan is een ondergrond zeker van belang. Echter kan met een zwevende installatie van laminaat of parket met de juiste ondervloer nog wat verschil in de ondergrond worden opgevangen. 

4. De vloer strak tegen de muur aanleggen

Een andere veelgemaakte fout bij het leggen van een vloer is het te strak tegen de muur aanleggen van de vloer. Dit komt met name vaak voor bij het leggen van parket, laminaat en PVC vloeren. Het is echter van belang om de vloer vrij te leggen. Zo heeft de vloer ruimte wanneer deze bij werking gaat uitzetten. Houd je dus geen rekening met de speling van de vloer, dan kunnen er bollingen ontstaan, de vloer gaan kraken of zelfs breken. Houdt dan ook altijd 1 cm speling aan, ook op plekken waar dit onhandig is, zoals bij deurkozijnen.  Alternatieve oplossingen voor deurkozijnen en drempels zijn deklijsten, plakplinten en strippen. 

5. Het niet lezen van leginstructies

We zijn vast allemaal wel eens begonnen met het in elkaar zetten van een Ikea kastje. Vaak kom je er dan op de helft tegen dat iets niet klopt en wordt het instructie boekje er toch maar bij gepakt. Bij een Ikea kastje maakt dit natuurlijk niet zoveel uit, je kunt gewoon opnieuw beginnen. Bij het leggen van een vloer werkt dit helaas niet. De klikverbindingen van vloeren werken namelijk altijd verschillend. Heeft iemand in jouw familie, of kennissenkring een vloer gelegd met een andere klikverbinding dan jouw vloer? Dan kun je deze legwijze dus niet toepassen. Het is dan ook zeker aan te raden om de leginstructies uitvoering door te lezen. Uiteindelijk bespaart dit je ook veel tijd tijdens het leggen! 

Twijfels? Kies voor een specialist!

Twijfel je over het zelf leggen van jouw vloer? Dan raden we je aan om een specialist in te schakelen. Bij Vloerenboerderij Weteringbrug beschikken we over deze specialisten. Zo houden onze professionele leggers altijd rekening met de ondervloer, het zaagverlies en zijn zijn gespecialiseerd in het leggen van veel verschillende vloeren, waaronder ook meer specialistische vloeren zoals een visgraatpatroon. Kom langs in onze showroom, dan bespreken we de mogelijkheden voor jouw vloer!

Deel dit bericht

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn

BEZOEK ONZE SHOWROOM

Of bel voor vrijblijvend advies!

De showroom van de Vloerenboerderij is elke donderdag, vrijdag en zaterdag van 10:00 tot 17:00 geopend. Op maandag, dinsdag en woensdag kunt u op afspraak terecht bij ons.