Een hoge luchtvochtigheid in huis is niet goed voor jezelf, maar ook niet voor je houten vloer. Het is dan ook van belang om een hoge luchtvochtigheid aan te pakken en zo snel mogelijk te verlagen. Hoe je dat doet? Vloerenboerderij Weteringbrug heeft het antwoord!
De invloed van weersomstandigheden op een houten vloer
Weersomstandigheden hebben een groter effect op je houten vloer dan je misschien denkt. Hout is een natuurproduct en reageert daarom heftig op veranderingen in temperatuur en vochtigheid van de lucht. Zo kan door winterse temperaturen de luchtvochtigheid tot zeer lage waardes dalen waardoor je houten vloer kan gaan werken. Het is dus belangrijk om regelmatig de temperatuur en luchtvochtigheid van de ruimte te controleren. Zo zorg je voor een optimale conditie voor je houten vloer.
Hoe meet ik de luchtvochtigheid in een ruimte?
Om de luchtvochtigheid in de ruimte waar de houten vloer ligt te meten kan je gebruik maken van een hygrometer. Deze geeft luchtvochtigheidswaardes tussen de 0 en 100%. We leggen voor drie verschillende situaties uit wat de stand van de hygrometer betekent voor jouw houten vloer.
Luchtvochtigheid tussen de 65 en 100%: aan de hoge kant voor een houten vloer
Als de hygrometer aangeeft dat de luchtvochtigheid tussen de 65 en 100% ligt, betekent dit dat de luchtvochtigheid in de ruimte aan de hoge kant is. Ligt de luchtvochtigheid in jouw huis tussen deze twee waardes dan zal de houten vloer de vochtige lucht absorberen. Het hout gaat dan uitzetten. Als gevolg van het absorberen van de vochtige lucht komt de houten vloer onder spanning te staan waardoor delen zullen gaan bollen of schotelen.
Luchtvochtigheid tussen de 55 en 65%: de ideale luchtvochtigheid voor een houten vloer
Geeft de hygrometer een waarde tussen de 55 en 65%? Dan betekent dit dat de vochtigheid in de ruimte goed op peil is. Een getal tussen deze waardes is dan ook de ideale luchtvochtigheid voor een houten vloer.
Luchtvochtigheid tussen de 0 en 55%: lage luchtvochtigheid voor een houten vloer
Liggen de waardes van de hygrometer tussen de 0 en 55%, dan betekent dit dat de luchtvochtigheid in de desbetreffende ruimte te laag is. Bij een gebrek aan genoeg vocht in de lucht zal de houten vloer het aanwezige vocht dat nog in het hout zit laten verdampen. Het gevolg? Krimpende planken. De kans op naden en kieren is in dit geval groot. Er kunnen zelfs krimpscheuren in het hout ontstaan.
Wat kun je doen om de luchtvochtigheid te verlagen?
Bij een te hoge luchtvochtigheid is het van belang om goed te ventileren. In de zomer is de luchtvochtigheid over het algemeen hoog. Daarom raden wij aan om airconditioning of een luchtontvochtiger te plaatsen in de ruimte waar de houten vloer ligt. Dit zal ervoor zorgen dat de luchtvochtigheid daalt, waardoor beschadigingen in de vloer zoveel mogelijk voorkomen kunnen worden. Een aantal andere handige tips:
- Zet de ramen iedere dag een paar uur open of maak gebruik van ventilatieroosters.
- Zorg dat er bij het koken zo min mogelijk waterdamp ontstaat door deksels te gebruiken of door te afzuigkap aan te zetten.
- Ligt de houten vloer vlakbij de badkamer? Zorg dan dat het stoom van het douchen weg kan door bijvoorbeeld een raam open te zetten of een afzuiger aan te zetten.
- Droog je was zoveel mogelijk buiten of maak gebruik van een condensdroger, warmtepompdroger of een afvoerdroger.
Wat kun je doen om de luchtvochtigheid te verhogen?
Is de luchtvochtigheid in de ruimte waar jouw houten vloer ligt te laag? Zorg er dan juist voor dat de ruimte vochtiger wordt. Dit kan je doen door gebruik te maken van een luchtbevochtiger. Dit is sowieso aan te raden in ruimtes waar een houten vloer ligt. In de winterperiode is de luchtvochtigheid vaker aan de lage kant. Een luchtbevochtiger zorgt ervoor dat je luchtvochtigheid in de ruimte waar de houten vloer ligt het gehele jaar door op peil kunt houden.
Advies nodig van Vloerenboerderij Weteringbrug?
Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Dan kan je altijd contact met ons opnemen voor advies!