Parketvloer soorten hout

Vandaag de dag is de parketvloer nog steeds één van de populairste vloeren. Parket is tijdloos, kan in iedere woning worden geïntegreerd en is geschikt voor iedere interieur stijl. Een parketvloer is een mooie basis in elk interieur. Een parketvloer heb je in verschillende soorten hout. Benieuwd welke? Lees dan snel verder.

Wat is een parketvloer?

Parket is een verzamelnaam voor de verschillende houtsoorten die kunnen worden toegepast als houten vloer. De planken worden eerst gezaagd, daarna geschuurd, gelakt in de was gezet of geolied. Parketvloeren zijn in verschillende variaties leverbaar (soort hout, de grootte van de planken, de bewerking en afwerking). Vroeger bestond parket eigenlijk altijd uit eikenhout, maar tegenwoordig is er een uitgebreid pakket aan houtsoorten waaruit je kunt kiezen. Bijvoorbeeld teak, notelaar, esdoorn, bamboe en nog veel meer. Kies bijvoorbeeld voor een doorleefde parketvloer met verouderde look.

Parketvloer soorten hout

 

 

 

 

 

 

Een parketvloer kun je in principe in iedere kamer van jouw woning plaatsen. Druk belopen ruimtes (zoals de gang en woonkamer) hebben een steviger houtsoort nodig dan minder druk belopen ruimtes. Parket in de badkamer of keuken is ook mogelijk, kies dan alleen wel een houtsoort die bestand is tegen vocht en temperatuurschommelingen. Let je hier niet op, dan kan het hout gaan opzwellen.

Parketvloer: mogelijkheden

Er zijn verschillende soorten parket waaruit je kunt kiezen. Er zijn verschillende diktes waaruit je kunt kiezen en verschillende legmogelijkheden.

1. Massief parket

Massief parket is de duurste parketvloer waaruit je kunt kiezen, maar deze parketsoort gaat ook het langst mee. Parket bestaat niet alleen uit massief geschaafde planken, ook samenstellingen met andere materialen en houtsoorten vallen onder de noemer parket. Een aantal voorbeelden:

Plankenvloer: traditionele parket bestaat uit massieve, houten planken. De dikte van deze planken zijn meestal tussen de 20 en 22 mm. Een plankenvloer kan worden genageld of gelijmd.

Strokenparket: het zogenaamd strokenparket wordt geleverd in parketdelen, die verschillende breedtes en lengtes kunnen hebben. Dit zorgt ervoor dat je meer creativiteit in je vloer kun steken om tot een ‘uniek’ geheel te komen.

Mozaïekparket: deze parketsoort bestaat uit kleine houten lamellen die volgens een bepaald patroon worden gelegd. Een bekend voorbeeld is het visgraat patroon. Bij Vloerenboerderij Weteringbrug hebben we een ruim assortiment aan visgraat parketvloeren.

2. Samengesteld parket

In tegenstelling tot massief parket, dat uit één type houtsoort bestaat, worden samengestelde parketvloeren opgebouwd uit verschillende lagen. Meestal bestaat samengesteld parket uit 3 lagen. De toplaag is 2 tot 6 mm dik. De dikte van de onderste laag is afhankelijk van de dikte van de bovenste laag. Hoe dikker de bovenlaag, hoe dikker de onderlaag dient te zijn. De 3 lagen waaruit het samengesteld parket bestaat voorkomt dat het hout van de parketvloer krom trek.

Dit soort parket wordt meestal legklaar geleverd. Je kunt ervoor kiezen de vloer zwevend te plaatsen of te verlijmen. Er bestaat ook fineer parket en lamelparket. Beide bestaan uit meerdere lagen.

3. Laminaatparket

Laminaatparket is eigenlijk een heel ander soort vloer. Het bestaat uit meerlagige planken waarop een decoratieve toplaag wordt gelegd.

Parketvloer soorten hout

Een parketvloer heb je in verschillende soorten hout. Welke soort hout je uiteindelijk kiest voor jouw parketvloer wordt bepaald door je eigen smaak en de uitstraling die je aan een bepaalde kamer wilt geven.  Technische eigenschappen van een houtsoort zullen ook een rol spelen. Hoe lang gaat de houtsoort bijvoorbeeld mee, hoe dik is de houtsoort, welke kleur heeft de houtsoort etc. We geven een kort overzicht van populaire houtsoorten voor parketvloeren.

Soorten hout:

  • Eik: deze houtsoort is erg populair. De grove en golvende nerf in combinatie met zijn specifieke kleur is erg geliefd.
  • Bamboe: een parketvloer van bamboe is ecologisch. Deze houtsoort is erg uniek en heeft een trendy design.
  • Notelaar: deze houtsoort heeft een fijne nerf en mooie tekeningen. Je ziet deze houtsoort in lichtbruin tot donkerbruin.
  • Wengé: deze houtsoort is heel donker, bijna zwart. Je kunt deze houtsoort het beste gebruiken in ruimtes waar contrast nodig is. Deze houtsoort kan in verschillende patronen worden gelegd.
  • Zebrano: deze houtsoort heeft een strepenpatroon die lijkt op die van de vacht van een zebra. Vandaar ook de naam ‘zebrano’. Het is een vaste, sterke houtsoort die past in een gewaagd interieur.
  • Jotabo: jotabo hout is een minder bekende houtsoort. Deze harde houtsoort bestaat uit weinig nerven en heeft een dieprode kleur.
  • Teak: teakhout is een bekende houtsoort. Het wordt vaak gebruikt voor tuinmeubelen, zoals een tuintafel. Teak heeft een donker goud tot roodachtig bruine kleur.
  • Merbau: deze houtsoort is nog harder van soort als eikenhout. De kleur van deze houtsoort is roodbruin en wordt donkerder bij blootstelling aan zonlicht.
  • Esdoorn: esdoorn is een lichtkleurige houtsoort die na verloop van tijd goudgeel kleurt. Deze houtsoort is een stuk gevoeliger voor luchtvochtigheid dan andere houtsoorten, houd daar dus rekening mee.
  • Grenen: deze houtsoort heeft een erg natuurlijk look. De kleur is geelachtige, meer de noesten in het hout maken grenen erg uniek.

Parketvloer: Visgraat

Parketvloeren kun je laten leggen in visgraat patroon. Vroeger werd de visgraat parketvloer vooral gekozen door de klassieke uitstraling, maar doordat een visgraat parketvloer in verschillende variaties leverbaar is (soort hout, de grootte van de planken, de bewerking en afwerking), past deze vloer eigenlijk in elk interieur.

Bij Vloerenboerderij Weteringbrug heb je veel keuze uit verschillende visgraat parketvloeren. Kies voor een mooie klassieke parketvloer, of juist voor een meer moderne uitstraling. Ook kun je kiezen uit een houtsoort met noesten of juist zonder noesten. Met onze hulp vind je een visgraat parketvloer die bij jouw persoonlijke wensen past. Bij ons vind je een vloer die overal mee te combineren is. Kom langs in onze showroom, dan zoeken we de vloer die bij jouw past!

Deel dit bericht

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn

BEZOEK ONZE SHOWROOM

Of bel voor vrijblijvend advies!

De showroom van de Vloerenboerderij is elke donderdag, vrijdag en zaterdag van 10:00 tot 17:00 geopend. Op maandag, dinsdag en woensdag kunt u op afspraak terecht bij ons.