Houten vloer reinigen & onderhouden

Hoe reinig en onderhoud ik mijn houten parket vloer?

Uw eiken houten parketvloer reinigen en onderhouden is in de regel niet zo veel werk, het is alleen wel belangrijk dat u dit met enige regelmaat doet. Hierdoor voorkomt u dat de speciale oliebeschermlaag die op uw houten parketvloer is aangebracht slijt. De oliebeschermlaag is in de poriën van het hout opgenomen en beschermt tegen vuil en vocht. Door uw vloer regelmatig te stofzuigen en daarna met een licht vochtige dweil af te nemen voorkomt u dat water en vuil kan doordringen in de voegen van uw houten parketvloer. Wanneer u de parketvloer alleen al door het regelmatig schoonhouden verzorgt, blijft uw parketvloer de mooie uitstraling en kwaliteit behouden, wat automatisch resulteert in een veel langere levensduur.

 

Het onderhoud van uw gelakte vloer

Voor het reinigen van uw gelakte vloer kunt u volstaan met het licht vochtig afnemen van de vloer. Het onderhoud van een gelakte vloer bestaat uit het aanbrengen van een beschermende polish, waarmee krasjes en doffe plekken weggewerkt worden. Het aanbrengen hiervan is eenvoudig en als u het met enige regelmaat doet blijft uw vloer jarenlang mooi.

 

Het onderhoud van uw geoliede vloer

De natuurlijke eiken uitstraling van uw parketvloer blijft behouden door de speciale olie die voorafgaand aan uw aankoop aan de parketvloer is aangebracht.  Olie zorgt er voor dat de natuurlijke uitstraling behouden blijft en geeft het hout een matte uitstraling. Daarnaast kan olie de parketvloer op een bepaalde manier kleuren. Dit heeft te maken met kleurpigment dat aan de olie is toegevoegd. De olie heeft onderhoud nodig om de parketvloer in deze mooie staat te houden.

Speciale onderhoudsolie dient minimaal één keer per jaar opnieuw te worden aangebracht aan uw parketvloer. Wij zien vaak dat er meer van een parketvloer gevraagd wordt in huishoudens met kinderen, huisdieren, kantoor en winkelpanden. Wij adviseren op het moment dat er veelvuldig gebruik wordt gemaakt van de parketvloer doordat uw gezin of bezoekers regelmatig in- en uitlopen met schoenen en in het ergste geval met hakken, om de onderhoudsolie in dergelijke gevallen twee keer per jaar opnieuw aan te brengen.

 

Hoe breng ik onderhoudsolie opnieuw aan?

Begin alvorens u de onderhoudsolie aanbrengt met het grondig reinigen van uw vloer. Wij adviseren u gebruik te maken vaan een intensiefreiniger. Een bekend en zeer goed merk is WOCA, maar u kunt ook een ander (huis)merk gebruiken. Laat u in dit geval adviseren door de winkelmedewerker.

Met de intensiefreiniger verwijdert u hardnekkig vuil en de resterende zeeplaag. De intensiefreiniger heeft een sterk ontvettende werking, zonder dat de olie zelf wordt aangetast. Nadat u de vloer heeft geschrobd neemt u de vloer nog één keer af met een licht vochtige dweil. Op het moment dat de vloer volledig droog is kunt u de onderhoudsolie aanbrengen op uw schone houten parketvloer. Schud voor gebruik de onderhoudsolie een aantal keer goed door. Dit is zeker belangrijk om te doen bij een kleurpigment. Lees de omschrijving van de onderhoudsolie of er vanuit de fabrikant nog specifieke tips of gebruiksaanwijzingen worden vermeld.

Het is belangrijk om de olie dun aan te brengen. Wij adviseren om de onderhoudsolie over te gieten in een sprayflacon, vaak heeft u een dergelijke spuitfles in huis en anders kunt u deze verkrijgen bij een Blokker, Hema of doe het zelf winkel. Breng de onderhoudsolie dun aan en laat dit vervolgens vijf minuten in het hout inwerken. Met een theedoek kunt u de olie op het eiken aan brengen en inwrijven.

Wanneer de hele vloer in de olie is gezet kan deze uitgeboend worden met een pluisvrije katoenen doek. Indien gewenst kunt u uw vloer ook in de olie zetten en uitboenen met een boenmachine.

Let erop dat u nooit teveel onderhoudsolie aanbrengt. De onderhoudsolie die niet meer in uw vloer kan trekken blijft er bovenop liggen. Uw parketvloer trekt daardoor meer vuil aan en kan glad worden. Overtollige olieresten kunt u na het boenen afhalen met katoenen doeken. Laat de houten vloer na het oliën minimaal vier uur drogen. Wij adviseren u om de eerste 24 uur alleen op sokken de vloer te betreden.

Handige tips voor het behoud van uw houten vloer

Trek in huis uw schoenen uit en koop een goede deurmat voor binnen- en buiten

Zand is de grootste nachtmerrie van een geoliede parketvloer. Zandkorrels schuren in de onderhoudsolie en laten krassen achter op de houten toplaag. Een goede deurmat en schoonloopmat bij uw buitendeuren voorkomt dat vuil en zand voor een groot deel het huis binnenkomt. Wij adviseren wanneer mogelijk, geen schoenen in huis te dragen. Op deze manier heeft u zo min mogelijk onderhoud aan uw parketvloer. Natuurlijk is dit de meest ideale situatie en begrijpen wij ook dat dit niet altijd mogelijk is. Zeker niet in winkels, bedrijfsruimtes of huishoudens met kinderen en huisdieren. Wij ervaren dat hoe minder zand op de vloer terecht komt, hoe minder onderhoud de parketvloer nodig heeft.

 

Meubilair voorzien van viltjes

Een handige manier om krassen en deuken in uw parketvloer te voorkomen zijn viltjes met een plaklaag aan te brengen onder tafel- en stoelpoten. Meubilair dat u binnenhuis doorgaans verplaatst schuiven nu zachtjes over de toplaag van uw parketvloer. Een bijkomend voordeel is dat tijdens de verplaatsing het meubilair soepel en geluidloos over de vloer schuift. De viltjes kunt u kopen bij de supermarkt of hobbywinkel in verschillende formaten en zijn te verkrijgen in zowel ronden als vierkante vormen.

 

Plantenbak niet open op de parketvloer plaatsen

Naast zandkorrels gaan parketvloeren niet goed op té veel water. Er kunnen kalkplekken ontstaan op het moment dat het water onder de plantenbak op het parket blijft liggen. Wanneer u een plantenbak in huis neerzet, zorg dan voor een plantenbak die volledig dicht is, waardoor het water niet uit de plantenbak kan wegstromen. Alles voor het behoud van uw vloer, maar geef de plant in dit geval voldoende water met regelmaat.

Wat is de ideale relatieve luchtvochtigheid in huis voor een parketvloer of houten vloer?

Wist u dat de luchtvochtigheid in huis een belangrijke rol speelt bij de werking van uw parketvloer of houten vloer? We spreken van relatieve luchtvochtigheid als het gaat over luchtvochtigheid in huis. Dit betekent hoeveel waterdamp de lucht bevat ten opzichte van hoeveel vocht er maximaal in de lucht kan zitten. Dit hangt o.a. af van de temperatuur en de luchtdruk. De relatieve luchtvochtigheid wordt altijd uitgedrukt in procenten en ligt in een ideale situatie tussen 40 en 60%. De ideale luchtvochtigheid voor een houten vloer is 50 tot 60%.

Voor uw houten vloer is het belangrijk dat de luchtvochtigheid in huis nooit te laag is, anders kan de vloer gaan krimpen en kunnen kieren tussen de vloerdelen ontstaan. Wanneer dit ontstaat doet u er verstandig aan om een luchtbevochtiger te gebruiken met een geïntegreerde hygrometer. Zodra de luchtvochtigheid te laag is slaat de luchtbevochtiger aan, en gaat vanzelf weer uit zodra de ingestelde luchtvochtigheid is bereikt. Wanneer uw parketvloer langere tijd wordt blootgesteld aan een té hoge luchtvochtigheid kan de houten vloer vervormen. Voorkom een té hoge luchtvochtigheid door uw woning regelmatig te ventileren. Bestel een digitale hygrometer om de relatieve luchtvochtigheid in de gaten te houden en om tijdig in te kunnen grijpen bij een te hoge of te lage relatieve luchtvochtigheid.

Renovatie van uw houten vloer

Een houten vloer die slecht onderhouden is kan jaren later weer als nieuw worden door de vloer opnieuw te schuren en te voorzien van een afwerklaag. Meer informatie over vloerrenovatie leest u hier.